Szauna Harmónia
Az Ön igényei szerint készítjük el szaunáját ...
Röviden és tömören a Finn szauna használatáról:
A szauna használata (javasolt hőmérséklet: 80-90°C)
szaunázás előtt mindig zuhanyozzon le! Szaunázás előtt mindig zuhanyozzon le!
A szaunában a törölköző, vagy ülőkendő használatát javasoljuk.
Mindig szánjon elég időt a szaunázásra! Mindig szánjon elég időt a szaunázásra! Egy menetben 5-15 percnél többet ne töltsön a szaunában, ha jólesik, ezt két-három alkalommal ismételje meg. A szaunázások között hideg, vagy langyos vízzel zuhanyozzon le, és 5-15 percet pihenjen.
Szauna kövek locsolása Érdemes a szaunakályha köveit gyakran locsolni, mert ekkor a páratartalommal együtt a levegő iontartalma is megnövekszik, ami nyugtatóan hat az agyra.
Szaunázás után langyos, vagy meleg vízzel zuhanyozzon, így elkerülhető a pórusok hirtelen összehúzódása és az ebből adódó kellemetlen utóizzadás.
Szaunázás után 15-20 perc pihenés A szaunázás befejezése után 15-20 percet feltétlenül pihenéssel, relaxálással töltsön. Így van ideje az elvesztett folyadékmennyiség (feltétlenül szükséges: 0.5-1 liter) pótlása, illetve teste visszaállhat a normális hőmérsékletre.
Soha ne feledkezzen meg a finnek szaunázási jelszaváról: "Feel so good", azaz "Érezd jól magad", mely azt jelenti, hogy ha mindenki saját tapasztalatai és igénye szerint alakítja ki szaunázási szokásait, akkor a szaunázás mindig felüdülést, testi szellemi megnyugvást ad.
Kellemes szaunázást kíván a SZAUNA HARMÓNIA. Telefon: 06/70 558-3780
A Finn szauna
A szaunákat Finnországban gyakran tópartra vagy folyópartra építik. Ennek előnye, hogy a lehűléshez használt kristálytiszta víz, közvetlenül a szauna mellett található, melybe kis stégen keresztülhaladva mártózhatnak a szauna használói. A fából készült szaunaházban egy fatüzelésű kályha gondoskodik a 100 °C -os szárazlevegő-klímáról. Ha a felfűtést követően 100 °C -os a hőmérséklet, a finn hagyományok szerint "elkészült a szauna", kezdődhet a szaunázás.

A padok kialakítása lépcsőzetesen történik, így a lenti padokon alacsonyabb, míg a magasabb felső padokon 90-100 °C -os hőmérsékleten szaunáznak.

Időnként beiktatnak egy "löyly"-t - felöntést - ami időlegesen megnöveli a páratartalmat és erős hőlökést ad. A felöntést a kályhán elhelyezett felforrósodott magmás kövekre történő víz csurgatásával végzik.

A finn emberek a szaunázás végén nyírfavesszővel "vihtá"-val megcsapkodják bőrük felszínét, ami

segíti az izzadást és serkenti a vérkeringést. A szaunázás fontos része amikor lehűlnek a hideg vízben vagy hóban.

A finn szauna fantasztikus hatása a forró és hideg váltófürdők sorának az eredménye. Hatása rendkívül jótékony.

Méregteleníti és salaktalanítja a szervezetet. A rendszeres szaunázás megfelelő feltételt teremt az egészséges és hosszú élethez. Remek lehetőség szervezetünknek a regenerálódáshoz, továbbá edzetté és jó fizikumúvá tesz.

Fiatalító hatású a bőrnek és a külsőnek, megőrzi a bőr feszességét és rugalmasságát.

A finn szauna múltja
Mintegy kétezer éves a szauna, és otthona Ázsia. Európát Mongólia irányából időszámításunk szerinti első évszázadokban benépesítették a nomád törzsek, akik magukkal hozták a szauna építés, szauna használat szokását. A szauna segített nekik átvészelni a hideg északi területek zord teleit.

Az első szaunák félig földbe vájt gödrök voltak amiket faágakkal zártak le és mohákkal szigeteltek. Nevük földszauna - finnül "maasauna"- ahol a meleget kövekből épített kályha biztosította, amit vízzel locsoltak.

A füstszauna - szintén a finn szauna elődje - egy egyszerű cölöpökből rakott ház volt. Ezt egy fatüzelésű szaunakályhával - aminek nem volt füstelvezetése és közvetlenül a szaunába füstölgött- fűtötték fel, majd a kívánt hőmérséklet elérését követően a tüzet eloltották a teret kiszellőztették és kezdődött a fürdőzés. Ez a szaunatípus gyakran a tűz áldozatául esett mert a felfűtés alatt a nagy füst miatt nem lehetett kontrollálni a szaunakályhát.

A kéményes szauna nagy előrelépést jelentett elődjénél, mert nem kellett kikormozni, a füstgázokat pedig a kémény könnyedén a szabadba juttatta. A jól szigetelő vastag tömör fa szaunák kis terének hőmérsékletét minimális keményfa elégetése biztosította.

A huszadik század második felétől az elektromosság megléte megkönnyítette a szaunák elterjedését, hiszen erre a célra épített kémény nélküli házakban, lakásokban nyaralókban is kialakításra kerülhetett, kerülhet egy szauna.

Őskori kőizzasztók
A kőkorszakig visszavezethető a száraz vagy nedves hőségben való izzasztás szokása. Legrégebbi leírás (i. e. 484-425) a görög Hérodotosz tollából származik az izzasztófürdők tekintetében, amikor a nomád eurázsiai sztyeppéken élő szkítákról tájékoztat:"Felállítanak három karót, a csúcsaik összeérnek, filctakarókkal veszik körbe, és izzó köveket helyeznek egy nagy üstbe, mely a sátor közepén a földön áll. Utána kendermagot szórnak az izzó kövekre. Ez akkora gőzt fejleszt, hogy azt egyetlen görög gőzfürdő sem tudná túlszárnyalni.

A gőz feletti örömükben a szkíták hangosan kiáltoznak. Ez a módszer fürdőként szolgál. A vízben való fürdést azonban nem ismerik."

Fürdőkultúra az ókorban
A római és görög fürdőkultúra fejlődésére nagy hatással voltak a kőizzasztók. Rómában óriási -akár 3000 főt befogadó - építmények jöttel létre amik a római polgárok fürdőzési igényeit szolgálták ki.

Ilyen volt például a Diocletianus- hőforrások. Ennek politikai okai is voltak, hiszen a császár nagyságát és hatalmát a fürdőinek méreteiben is számolták. Az 5. században a Római birodalom bukását követően megszűntek a lenyűgöző, impozáns fürdőhelyek. Ezt követően a magas színvonalú fürdőkultúra az iszlám országokban folytatódott.

Fürdőhelyek a középkorban
Európában a 11. és 17. század között elterjedtek a fürdőhelyek. A kádfürdők és gőzfürdők gyakran ugyanott voltak. Az úgynevezett "fürdős" a szokásos testápolási feladatai mellett, kisebb sebészeti és egészségügyi beavatkozásokat is elvégzett. Habár népszerűek voltak ezek a fürdőhelyek, végül a gyakori fertőzések és fertőző betegségek megjelenése miatt eltűntek.

Ezt követően alakult ki a "száraz higiénia" korszaka, a szemérmes gondolkodásmód elterjedése. Hajmosás helyett hajkenőcs, kádfürdő helyett púder és illatosító.

A felvilágosodás hozta meg Európába a fürdőkultúra újjáéledését és virágzását is. A gyógyászat felismerte a testápolás, higiénikus életmód és egészség közti összefüggést. Újból lehetett fürödni és újra létesültek a nyilvános és magán fürdőhelyek.

Jelenkor szaunázási szokásai
Az elmúlt évtizedekben a szauna számos közösségi térben és magánlakások, házak, kertek részévé vált. Megtalálhatók szállodákban, sportlétesítményekben, hajókon, nyilvános fürdőkben.

Finnországban a lakosság 85% rendszeresen szaunázik. Európa országainak nagy részében népszerű a szaunázás és Ausztrália, Egyesült Államok, Japán és Dél-Amerika sok területén használják nap mint nap a szaunákat.

A keleti iszapfürdő: a rhassoul
A rhassoul a sivatagi homoknál is finomabb szerkeretű agyagföld ami a marokkói Atlaszhegységből származik. A rhassoul-fürdőben ezzel az anyaggal idézik elő a bőrnek kialakított izzasztást. A rhassoul-helységben a hőmérséklet 40°C ahova a tisztíó zuhanyzás után lépünk be.

Fűszernövények gőzében az iszapot a testünkre kenjük és így töltünk el mintegy 15-30 percet a fürdőben. Azt követően langyos vízzel tisztítjuk meg testünket. Mélyen tisztítja a bőr pórusait, fertőtlenít, ugyanakkor értékes nyomelemekkel és ásványi anyagokkal táplálja azt.

Már Babilónia, Kína, Egyiptom és más ókori népek is nagyra becsülték a "gyógyító földet" mint bevált gyógy-és szépítőszert.

Copyright © 2004-2024 Szauna Harmónia| Minden jog fenntartva ®| Design: GreenPages
ism.html finn_own.html finn_usage.html infra.html video.html arlista.html elerhet.html index.html